Skyddar Folkets demonstration – den högerextrema smältdegeln

Text: Lisa Röstlund och Erik Wiman Research: Daniel Nilsson

19 mars, Norrmalmstorg, centrala Stockholm

Det är Folkets demonstration – och enligt instruktionerna på Soldiers of Odins Facebookgrupp uppmanas vi komma hit för att ge ”skydd och ryggrad”. Men vi får inte ha på oss jackor eller tröjor med medborgargardets emblem, det är viktigt, skriver ledarna.
SOO:s närvaro vid manifestationen ska inte synas tydligt utåt.
Motdemonstranterna skanderar att vi är fascister. De är många fler än vi ”Sverigevänner” som står här innanför polisavspärrningarna, och ljudet gör det svårt att höra talarna.

Det här är den femte Folkets demonstration, och den föregående som hölls i januari uppmärksammades stort.
Dagen innan gav sig nämligen mörkklädda män ut i rånarhuvor och armbindlar och attackerade människor i centrala Stockholm. Enligt vittnesuppgifter var offren personer med ”utländskt utseende”. Samtidigt ska de maskerade ha delat ut flygblad med uppmaningen att ge sig på gatubarn.

En polsk nationalist omhändertas av polis.

Med på den manifestationen fanns nazister från Svenska motståndsrörelsen och nedlagda Svenskarnas parti, högerextrema från Nordisk ungdom, nationalistiska huliganer från polska organisationen Semper Fidelis och personer från den så kallade identitära rörelsen, som av flera experter betecknas som nyfascister.
Flera av dem är dömda för våldsbrott, bland andra SMR-nazister som deltog vid attackerna i Kärrtorp 2013, och som står under åtal för grov misshandel av en man i Åkersberga i fjol.

14 personer frihetsberövades, misstänkta för bland annat stämpling till grov misshandel och våld mot tjänsteman i samband med manifestationen.
Stockholmspolisen upprättade veckan därpå en särskild styrka mot medborgargarden.
Huvudarrangör för tidigare manifestationer har varit Johan Widén, kommunpolitiker för SD i Enköping och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.
Efter extern och intern kritik, inklusive avgångskrav och SD-toppen Mattias Karlsson som kallade sammankomsten ”naiv”, har nu Widéns sambo Therese Larsson tagit över som frontperson. Men även Widén är här på plats.
Och här syns återigen personer från Svenska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom, Semper Fidelis – och nu även Soldiers of Odin.
Inför manifestationen diskuteras det i SOO:s Facebookgrupper om samåkning.

Soldiers of Odin samlas vid Sverigehuset vid Kungsträdgården innan Folkets demonstration.

SOO Stockholm har lagt upp ett ”event”, ett virtuellt evenemang, där 300 bjudits in för att delta.
En av dem som är engagerad i planeringen är mannen från samlingen vid Björns trädgård en månad tidigare. Han som avtjänat flera fängelsestraff för misshandel, bland annat av en kvinna som han skallat, sparkat och hoppat på.
Runt 50 Odinsoldater dyker upp och samlas i Kungsträdgården en timme innan för att ta en gruppbild.
Enligt SOO-ledaren i Stockholm och Sverige, Mikael Johansson, är man dock inte där som organisation.
– Det här gjorde vi som privatpersoner. Vi hade en samling efteråt, säger han senare till Aftonbladet.
Det finns uppgifter om att en SOO-ledare i Skåne agerat vakt åt SD vid ett möte.
– Det har han också gjort som privatperson, så det är inget jag tänker lägga någon vikt vid. Folk får ha sina privatliv utanför SOO.

Stor polisinsats i samband med Folkets demonstration.

Medlemmar från flera lokalavdelningar, bland annat Gävleborg, har slutit upp. Minst en medlem går klädd som funktionär med gul väst.
Motdemonstranter utanför polisens avspärrningar buar och skriker ”Jävla rasister”.
Talaren Jennifer Black ropar i mikrofonen att ”vi från Folkets demonstration är lika mycket mot rasism som ni”, och att ”folk från Svenska motståndsrörelsen och Nordisk ungdom är inte välkomna här”.
Då får hon stora skaror bland sina egna demonstranter mot sig, som näst intill unisont skriker som motdemonstranterna:
– Buuuu!

22 mars utförs terrorattacker med tre koordinerade bombdåd på tunnelbanan och en flygplats i Belgiens huvudstad Bryssel. Totalt dör 35 personer och över 300 skadas. IS tar på sig dåden.
Soldiers of Odins forum på Facebook fylls av diskussioner. ”Här ser ni hur det går när man importerar mångkultur”.
På långfredagen den 25 mars patrullerar 20 Odinsoldater i Göteborg, vilket enligt Dagens Nyheter ger polisen ”huvudbry”.
SOO uppges av lokalmedia vara på gång i Örebro.
Dalarnas tidningar och SR P4 Dalarna rapporterar att flera i nybildade SOO Dalarna är dömda för grova brott, bland annat kvinnomisshandel.

PLUS-DOKUMENT: Så spred sig Soldiers of
Odin: ”Samma koncept som SS använde”