Mötet kuppas
av dömd pedofil

Fredag 18 mars, Norrköping, ABF-huset vid Skvallertorget, kl 16

Text: Lisa Röstlund och Erik Wiman

Pianoskalor tragglas på andra sidan väggen. Det är en fredagseftermiddag i slutet av mars och vi sitter i Arbetarnas bildningsförbund, ABF:s, anrika röda trähus vid Skvallertorget i Norrköping.
Här har ”Gardet Norrköping” sin första träff. Det är tänkt att bli ett medborgargarde som ska verka för ”rätten till självförsvar” och ”trygghet och gemenskap”.

Inbjudan till Gardets möte i ABF:s lokaler i Norrköping.

Kvinnan som leder mötet, drygt 60 år, iklädd guldbroderad kavaj, bekymras över att så få personer dykt upp. Hon hade väntat sig en fylld sal eftersom intresset på Facebook var så stort.
Nu sitter vi sju personer glest utspridda runt ett konferensbord och tittar på varandra. Pianisten bakom väggen spelar fel och skalan tas om gång på gång.
Vi är en udda samling. Mannen mitt emot oss har rakat hår och texten A.C.A.B tatuerad på knogarna. (Bokstäverna är en förkortning av ”All cops are bastards”, en devis som har sitt ursprung i den engelska skinheadkulturen. reds.anm.)
Bredvid honom sitter en kvinna i 50-årsåldern som berättar att hon jobbar som undersköterska och intill henne en något äldre man som förklarar att han alltid är ledig och därför alltid kan ställa upp och patrullera.
Konversationen haltar.

Ordföranden tar initiativet och säger att hon själv som pensionär tillhör en riskgrupp i samhället.
– Jag har själv utsatts för ett rånförsök, två män förföljde mig utanför en butik, säger hon.
– Men jag hade ett tillhygge, så de vågade sig inte på mig. Vad det var för tillhygge kan jag inte säga, men jag har en kontakt som kan ordna sådant.
Kvinnan säger att hon numera bara informerar sig genom alternativmedia.
– I gammelmedia blir allting skönmålat.
– Journalisterna får ju sparken om de skulle beskriva verkligheten, säger en annan kvinna på kortsidan av bordet.

Ledaren för SOO Norrköping publicerar på sin Facebooksida: ”Förr hängde man förrädare, idag sitter de i regeringen”. I ett annat inlägg vill han se Fredrik Reinfeldt dömd för landsförräderi.

Det är en 57-årig före detta sverigedemokratisk kommun- och kyrkopolitiker som bland annat drivit frågan om att Svenska kyrkan ska utreda så kallade ”chemtrails”: en konspirationsteori om att de synliga vita gaslinjerna efter jetflygplan i luften är gift som medvetet sprids mot befolkningar.
Hon förklarar att hon vill att sammankomsterna i gardet ska hjälpa folk att överleva, efter att de kommit ut som nationalister.
– Själv har jag blivit av med alla uppdrag jag haft efter att ha blivit öppen SD-politiker.
Kvinnan berättar att hon startat en ideell förening för människor som vill leva med naturen och som bland annat är emot ”tvångsvaccination” och strävar efter direktdemokrati.
– I dag röstar man på politiker som gör precis tvärtom och polisen har vänt oss ryggen, säger hon och får de andras uppskattande nickanden.
Det visar sig att det är i föreningens namn som ABF:s lokaler har lånats den här eftermiddagen.
– Vi har sagt att vi ska prata om trygghetsskapande åtgärder i samhället.

– Vi sitter här för att samhället har blivit så otroligt sjukt, polisen finns inte till för oss, det kan vi bara konstatera.

En känsla av att det här kommer att bli ett ganska kort möte bryts abrupt när en man i mc-jacka och solglasögon kommer in i lokalen. Han får snart sällskap av en kortsnaggad man i 40-årsåldern och hans tystlåtna flickvän.
Mannen med mc-jackan berättar att han är ledare för Soldiers of Odin Norrköping, som startades för fyra dagar sedan. Nu vill han få med sig medlemmarna i Gardet Norrköping.
– Vi ska synas och avskräcka från bråk. De ska tänka att det är ingen mening med att vi slåss för då har vi den där gruppen på oss, förklarar mannen Soldier of Odins avsikt.
– Det verkligt avgörande är att du och jag och du går ihop och visar att vi gör något, sedan att vi har en jacka med tryck på, det är bara en bisak.
Kvinnorna vid bordrektangelns kortsida lyssnar intresserat.
– Men hela den här ideologin är jag lite nyfiken på, bryter den före detta SD-politikern in.

Måste man tro på Oden? Alltså jag tror ju på Oden, men på mycket annat också.

– Måste man tro på Oden? Alltså jag tror ju på Oden, men på mycket annat också.
– Nej, nej, nej. Det har ingenting med det att göra, jag kan i och för sig inte svara på varför det blev Soldiers of Odin, säger mannen i mc-väst.
– Men är det inte lite asaguda-dyrkan och sånt?
– Jo, kanske lite, för vi använder ju den där hammaren som är med i en symbol och så, men fortfarande är det så att det är för att skapa en trygghet.
Mannen ler karismatiskt. Flera av de andra mötesdeltagarna nickar uppskattande.

”Det kommer en tid då en man måste spotta i händerna, höja flaggan och börja skära av halsar”, skriver en av männen som deltar i ABF-SOO-mötet, på sin Facebooksida.

Några dagar senare ska vi hitta domen mot honom vid Norrköpings tingsrätt. Det visar sig att mannen som bär på en önskan om ett lugnare och tryggare Norrköping själv har avtjänat ett fängelsestraff för sexuellt utnyttjande av underårig. Flickan han utnyttjade var en 13-årig kompis till hans dotter och han förgrep sig på henne vid flera tillfällen.
Ingen i ABF-lokalen känner till mannens bakgrund. Han sträcker på sig och visar med en brant båge upp i luften med handen hur Soldiers of Odin  ökat i hela Sverige efter att media skrivit om de första offentliga patrulleringarna i Stockholm, Trelleborg och Jönköping. Även om man är emot ”ljugmedia” och inte vill prata med journalister, så är även negativ publicitet bra publicitet, slår han fast.

Det är som vid den så kallade ”järnrörsskandalen”, det var ju i och för sig aluminiumrör, men där ökade stödet för SD stort, påtalar den före detta SD-politikern.

– Det är som vid den så kallade ”järnrörsskandalen”, det ju i och för sig var aluminiumrör, men där ökade stödet för SD stort, påtalar den före detta SD-politikern.
– Och precis som där så hade ju de där tre personernas agerande inte något med själva rörelsens ideologi att göra. Det är precis likadant om det skulle hända något där våra medlemmar gör något. Det har ingenting med rörelsens ideologi att göra.
Det är sen eftermiddag när mötet i Norrköping rundas av. Ledaren för Gardet Norrköping konstaterar att hon fått stort förtroende för mannen med MC-västen. Hon är beredd att upplösa sin egen grupp och försöka få med sig så många som möjligt till Soldiers of Odin.
Återstår bara frågan om var nästa möte ska hållas.
– Inte här på ABF, eller? De kräver ju att en studiecirkel bildas.
– Vi hade vårt första möte på Max, säger SOO-ledaren.
– Men annars har vi ju en studiecirkel här. Vi studerar möjligheterna för framtiden. Och så sitter vi ju i en cirkel.

Karta: Här finns Soldiers of Odin

Klicka på cirklarna i kartan för att läsa mer om grupperna.

Vi blir nästan avslöjade

När vi lämnar mötet Norrköping är det med en nästan surrealistisk känsla.
I ABF:s lokaler, och till tonerna av en tragglande pianoelev, har vi just varit med när en lokalavdelning bildats av ett medborgargarde startat av en nazist i Finland. Det är en mening vi aldrig trodde att vi skulle skriva.
Den oangenäma känslan av att ha spelat teater och ljugit om vilka vi är rinner sakta av oss, och vi blir allt mer nöjda med att så lätt ha tagit oss in i kretsen. På tåget tillbaka till Stockholm konstaterar vi med en viss självsäkerhet att det här nog inte kommer att bli så svårt som vi befarat.
Samma kväll hör mannen med tatuerade knogar av sig till vårt kvinnliga fejkade Facebook-konto. Han undrar exakt var vi bor och vill gärna stämma träff. Lite senare på kvällen kommer ett mejl från kvinnan som sammankallade till mötet.
Vi måste prata, vi fotograferade er på mötet.
Vi förstår att vi har blivit avslöjade, men med ett annat falskt konto kan vi följa mötesdeltagarnas spekulationer om att vi förmodligen kan ha varit från tidningen Expo.
Vi väljer att avsluta alla kontakter med Norrköpingsavdelningen så länge, men följer ändå deras aktiviteter på nätet.
Kort efter mötet hoppar ledaren som är dömd för sexuellt utnyttjande av underårig av.
Flera vandringar har genomförts och gruppen har i dag 134 medlemmar på Facebook.

PLUS-DOKUMENT: Så spred sig Soldiers of
Odin: ”Samma koncept som SS använde”