Vandring längs Götgatan. Foto: P-O Sännås

Vandring med dömda högerextremister

Text: Lisa Röstlund och Erik Wiman Research: Daniel Nilsson

LÖRDAGen den 26 MARS, BJÖRNS TRÄDGÅRD, STOCKHOLM, KLOCKAN 23

Efter att ha följt det växande medborgargardet på nätet i över en månad och minglat vid soppköket för ”hemlösa svenskar” där rekryteringen av nya medlemmar sker, ska vi nu försöka komma med ut på en patrullering.
De första Soldiers of Odin-patrulleringarna i Sverige skedde för två veckor sedan, på bred front, då lokalavdelningar i Stockholm, Trelleborg och Jönköping gav sig ut på gatorna simultant. Publiciteten blev stor, och medlemsantalet på supportgrupperna på Facebook exploderade.
Supportgruppen i Stockholm hade 140 medlemmar den 7 mars, och nära 400 den 14:e.

I den första patrullen ingick bara runt 15 personer i Stockholm. Kommer vi kunna ingå i en sådan skara utan att avslöjas som journalister?
Vi vågar inte bära dold kamera, av risk för att muddras, antingen av medborgargardister eller av poliser inför de andra deltagarna. Vi närmar oss samlingen i Björns trädgård – som visar sig vara stor. Här vid parken bakom tunnelbaneuppgången står plötsligt runt 50 personer.
Vi välkomnas i gruppen av en kort, vältränad man som tar i hand och ler.
Här står vi nu, vi som ska göra gatorna trygga i natt.

 

Bland ledarna i samlingen står en 22-årig man som dömdes tillsammans med 22 andra nazister ur Svenska motståndsrörelsen för attacken mot en demonstration i Kärrtorp för tre år sedan. På sin Facebooksida hyllar han bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladić, som åtalats vid krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord på muslimer i Bosnien.
22-åringen är även dömd för att ha hotat en journalist som skrivit negativt om folkmördaren.
Med i ledargänget står också en man med enorm bodybuildar-hydda, upprepat dömd för dopingbrott, och en 49-åring som polismyndigheten i fjol beslutade återkalla vapentillståndet för på grund av hans psykiska ohälsa.

På Facebook spekuleras om det är sant att "Soldiers of Allah" har startat som motreaktion.

En 33-årig kille i den innersta kretsen dömdes 2013 för misshandel efter att ha sparkat sitt ex i ryggen, fällt ned henne på golvet och dragit henne i armarna och håret inför deras gemensamma dotter.
Vi håller oss i utkanten och pratar med ett glatt Södertäljepar och en kille från Strängnäs. De pratar hundar och visar bilder för varandra i mobilerna, skrattar över att en hund rymt och skämt ut sig i hela grannskapet.
Tanken är att personer som vill starta egna lokala grupper först ska delta i Stockholm, för att visa sig pålitliga och lära sig patrulleringsstrategi.
En kvinna från soppköket för de svenska hemlösa, som vi träffade förra helgen, är här. Hon berättar att hon själv varit hemlös, men är en av dem som haft turen att kunna bo hos sin son. Hon vet att det är lätt att falla mellan stolarna.

I april inför SOO-ledningen i Sverige ett prospect-system för att bli fullvärdig medlem.

En annan av soppkökskvinnorna motar bort en romsk kvinna som är ovetandes om vilken grupp hon gått in i för att försöka sälja blommor.
– Gå härifrån! Stick! Jag hatar de där.
En polis kommer fram och undrar vilka vi är.
– Vi är här för allas trygghet, svarar den vältränade.
– Det är ju vårt jobb, det, säger polisen, som lämnar oss efter att ha fått löften om att inget olagligt ska förekomma.

Ledaren Mikael Johansson ställer sig på ett elskåp, och vi bildar en stor halvmåne under honom. Han hälsar välkomna, påminner om att ingen får ha något olagligt med sig. En kille med kniv blev utesluten förra patrulleringen.
Johansson presenterar fotografen Roger ”Salle” Sahlström från SD-knutna sajten Avpixlat som kommer följa med.
– Om någon från media, även Salle, vill prata med er – hänvisa till mig. Punkt, slut. Skulle någon annan reporter än Salle komma, så är det inte en jävel som säger någonting. De får gärna prata med mig, men från er övriga är det tystnad som gäller.

Bild från SOO Stockholms första vandring.

Ledarna och de fullvärdiga medlemmarna, som har rätt att bära jackor med Soldiers of Odins arga vikingaemblem, ställer upp sig och ”Salle” tar en gruppbild.
Ur en taxi rusar tre festklädda tjejer fram och undrar om de får ta en bild ihop med samlingen. Absolut! Det blir skrattfest.
Vi delas upp i tre grupper och börjar patrullera. Människor vi möter, på trottoarerna upp och ned längs Götgatan, reagerar olika. Vissa skrattar och vill ta selfies med de emblemprydda vikingasoldaterna, andra ser rädda ut.

Vid Slussen börjar några unga killar skrika mot gruppen. Snabbt tillkallas övriga två grupper som väller ner mot torget, och killarna försvinner. Ett par tjejer som passerat killgänget tillfrågas av en SOO-medlem om vad killarna sagt.
– De var schysta, det är lugnt. Men kul att ni gör det här, det är bra.
Patrulleringen går vidare. En viss irritation uppstår när några efter ett par timmar avviker in på Seven eleven för att köpa glass, utan att be ledarna om tillåtelse.
– Är det nåt jävla dagis vi är ute med?

Rapport efter patrulleringen: SOO hjälpte tjej få tampong.

Vid 02.30 är många möra i benen och hungriga. Vi tillåts gå in på McDonalds vid Skanstull.
Medborgargardet beställer mat och sätter sig ned för att vila. Vi tar upp halva hamburgerrestaurangen.
Vi hamnar bredvid några från bland annat Gävleborg, som diskuterar skyddsvästar. Tyvärr är de dyra, kostar tusentals kronor. Men en man vid bordet har haft nytta av en, då han fick en machete i ryggen.
– Det är en billig livförsäkring.
Ett par gula neonvästar dyker upp.
Det är medlemmar ur polisens volontärer. En av dem heter Jan Hermansson och är 59 år. Efteråt beskriver han mötet med gardet.
– De sa att de var människor som var besvikna på samhället och måste ta saken i egna händer. Det är inte riktigt så vi ser på vår uppgift.

Enligt Jan är polisens volontärers uppgift att skapa trygghet genom att vara närvarande i små grupper, ha mjuk approach för att lätt kunna prata med folk.
– De gick i stora grupper, 20–25 på varje trottoar, och deras klädsel påminner om mc-gäng. Det kan nog provocera. Som privatperson skulle jag inte känna mig speciellt trygg i ett möte med dem.
Ingen av SOO-medlemmarna inne på McDonalds verkade vara intresserade av att gå över till polisens volontärer.
– Nej det kände vi väl inte. Vi har definitivt olika framtoning.

Fakta
Polisen i Stockholm om Soldiers of Odin
I Stockholm har polisen fått in signaler om att människor känt sig otrygga när de stött på Soldiers of Odin.
– Det förekommer en oro över vad de kommer att göra, och vilka de kommer att ge sig på, säger Erik Forssell, kommunpolis och volontärsamordnare i Stockholm city.
Varför tror du att man väljer att gå med i Soldiers of Odin i stället för att ansluta sig till polisens volontärer?
– Det är spekulationer från min sida, men våra volontärer jobbar med trygghetsskapande och brottsförebyggande uppdrag. De får och ska inte ersätta poliser. När man antas som polisens volontär är det för att man visar en god personlig mognad och respekt för andra människor. Är man dömd för våldsbrott blir man inte antagen.
Enligt Elisabeth Anestad, biträdande polisområdeschef i Stockholm city, är gruppen ett problem.
– Soldiers of Odin styr sin egen agenda. De är främlingsfientliga, vilket de går ut med ganska hårt. Det är långt ifrån värderingar som polisen står för.
– Samhället kan inte acceptera att man tar lagen i egna händer. Det är inte positivt med medborgargarden, som man generellt ser inte bidrar till ökad trygghet utan tvärtom. Folk blir rädda när man ser dem.

DOMARNA

Här är domar på några av dem som tillhör kärntruppen av Soldiers of Odin Sverige.

Man, 33:
Dömd för misshandel till villkorlig dom i Varbergs tingsrätt 2012 efter att ha slagit en man i ansiktet med ett flertal knytnävsslag. Dömd för grovt rattfylleri och narkotikabrott i Göteborgs tingsrätt 2011. Dömd för stöld, grovt rattfylleri med mera till skyddstillsyn i Vänersborgs tingsrätt 2006. Flera fall av narkotikabrott, otillåtet innehav av ammunition, dopningsbrott i Varbergs tingsrätt 2006, skyddstillsyn. Grov stöld, skyddstillsyn, Varbergs tingsrätt 2005.

Man, 49:
Polismyndigheten beslutade 2015 att återkalla hans tillstånd att inneha vapen. Som skäl angavs att mannen bedöms som olämplig att inneha skjutvapen mot bakgrund att det vid ett polisingripande den 28 maj 2015 framkom att han lider av psykisk ohälsa, samt att han den 27 augusti 2015 dömdes för grovt rattfylleri till skyddstillsyn i Nyköpings tingsrätt. Gripen, misstänkt för ringa narkotikabrott april 2016.

Man, 50:
2003 skallade han en kvinna i ansiktet, varefter han hoppade på och sparkade henne då hon låg ned. För det dömdes han i Luleå tingsrätt till fem månaders fängelse. Tillsammans med en annan män knäade han och slog en tredje man i huvudet 2006. Han bet en fjärde man i tummen. Dömd för misshandel till två månaders fängelse i Luleå tingsrätt 2007. 2009 sparkade han en bekant i magen så att mannen fick skador på mjälten, och dömdes i Luleå tingsrätt till två månaders fängelse för misshandel. Flera fall av grovt rattfylleri, narkotikabrott.

• Man, 44:
Dömd till böter för dopningsbrott i Södertörns tingsrätt 2011. Strafföreläggande för dopningsbrott 2010.

Man, 34:
Dömd för misshandel i Värmlands tingsrätt 2013, efter att ha sparkat sitt ex i ryggen, fällt ned henne på golvet och dragit henne i armarna och håret i hennes bostad inför deras gemensamma dotter. Dömd i september 2007 för bland annat misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och skadegörelse mot en tidigare flickvän, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Utskriven 2012. Frivården har bedömt att övervakningsbehov finns på grund av missbruksproblematik. Dömd till en månads fängelse 2007 för bland annat grovt rattfylleri, i Värmlands tingstätt. Flera fall av narkotikabrott. Dömd för misshandel till skyddstillsyn och böter 2002 i Kristinehamns tingsätt. Åtalsunderlåtelse, stöld 2000. Fyra fall av misshandel, dom i Sunne tingsrätt 1999, till vård inom socialtjänsten.

Man, 26:
Dömd för misshandel och olaga vapenbrott i Solna tingsrätt 2011, till villkorlig dom, efter att i tunnelbanan ha slagit en man i ansiktet, sparkat på benen och måttat slag mot huvudet så att ett öra sprack. Dömd för skadegörelse 2009.

Man, 32:
Dömd för narkotikabrott 2013 i Handens tingsrätt. Dömd för övergrepp i rättssak och 2001 för misshandel då han knäat en man i ansiktet, till ungdomsvård och samhällstjänst.

Man, 25:
Dömd 2008 för misshandel tillsammans med en kompis, efter att vännen först skallat personen och han därefter slagit personen med batong minst ett tiotal gånger. Dömdes samtidigt för två väpnade rån samt ett försök till rån, till sluten ungdomsvård i 8 månader. Dömd för vapenbrott 2015, då han haft tårgassprej.

Man, 22:
Dömd 2010 för olaga hot då han hotat att slå ihjäl en lärare med ett knogjärn. Dömd för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen och andra farliga föremål i den uppmärksammade Kärrtorpsrättegången 2013 till skyddstillsyn och 100 timmar samhällstjänst och även genomgå en psykiastrisk bedömning. Var medlem i Svenska motståndsrörelsen cirka fyra månader innan Kärrtorp och sa i förhör att han hoppat av 2014. Dömd 2012 för att ha hotat en journalist som då skrivit en kritisk artikel om överbefälhavaren Ratko Mladić, som åtalats vid krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord på muslimer i Bosnien. Dömdes då även för brott mot knivlagen. Dömd 2014 för vapenbrott. Har sagt i tingsrätten att han samlar på vapen, är fanatiker, och har samlat sedan han var 11 år.

• Man, 34:
Strafföreläggande och böter för dataintrång 2014, då han tagit sig in på mamman till sina barns Facebookkonto, skrev uppdateringar och ändrade hennes lösenord.
Polisanmäldes för fyra fall av ofredande och ett olaga hot men fallen lades ned. Hans ex har ansökt, men ej beviljats, kontaktförbud 2014.

Läs domarna som pdf här

PLUS-DOKUMENT: Så spred sig Soldiers of
Odin: ”Samma koncept som SS använde”